Yürekli Eğitim ve Danışmanlık tarafından 14-15 Kasım 2000 tarihlerinde düzenlenen
SÜLEYMAN DEMİREL - TC 9. Cumhurbaşkanı, Süleyman Demirel'in Konuşmaları ile ilgili Notlar. Süleyman Demirel, liderliği, ‘ömür boyu süren bir sınav’ olarak tanımladı. Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ‘‘Başarıyı sırtında taşımayan kimseye lider demek mümkün değildir’’ dedi. Demirel, konferansta, ‘‘Ben ömür boyu liderim’’ mesajı verdi. Politik yaşamının son derece başarılı ve halka hizmetle geçtiğini belirten Demirel, ‘‘Liderlik, yaşam boyunca süren bir sınavdır. Bu sınavların ne şekilde olacağı da önceden kestirilemez. Lider olarak mücadeleye giren kişi, kendisinde dağları devirecek gücü görmelidir. Görmüyorsa yola çıkmasın’’ dedi. Konuşmasında liderin tanımını da yapan Demirel, ‘‘Lider halkı, insanları, olayları, kurumları etkileyip önder, rehber, olan yol gösterici kişidir. Lider rutin olmayan görevlerin ifasında ortaya çıkar. Etkin bir liderlik için bilgi, birikim, deneyim, insanları etkileme sanatı ve moral gereklidir’’ diye konuştu. Demirel liderde her zaman aranan şeyin de başarı olduğunu söyledi.
Liderin özellikleri
Moral
Spirutal
Mental
Fiziki meziyetler
Birikim
Deneyim
Bilgi
Yaklaşık 1.5 saat süren konuşmasında Farabi, Churhcill, Mustafa Kemal Atatürk, Maxwell, Martin Luther King ve Kruşcev'den örnekler veren ve insanlık tarihinde yöneten-yönetilen ilişkisini anlatan Demirel, liderlerle kahramanların ayrı özellikler taşıdığını, kahramanların liderlerden çok daha üstün yeteneklere sahip olan kişiler olduğunu söyledi.
Farabi'ye göre liderliğin 12 özelliği
Demirel,"Yalnız Farabi bunlardan 12'sinin birden aynı kişide bulunması mümkün değil. 6'sı bulunsa yeter" demiştir.
Sağlıklı
Doğuştan zekİ
Hafızası güçlü
Nutuk atma yeteneği kuvvetli
Öğrenmeyi öğretmeyi seven
Aşırı yemeğe düşkün olmayan
Cömert
Dürüst
Doğruyu söylemeyi seven
Diğer dünya nimetleri gözünde olmayan
Doğru olduğuna inandığı bir konuyu sonuna kadar götüren
Kuvvetli öngörüsü olan
Yusuf Has Hacip'e göre lider özellikleri
Yiğitlik, cesaret
Bilgelik, akıl
Erdemlilik
Dürüstlük
İhtiyatlılık
Zalim olmamak
Adil olmak
John Maxwell'e göre liderlik özellikleri;
Karakter
Karizma
Söze sadakat
İletişim
Motivasyon
Yetenek
Cesaret
İnisiyatif
Dinleme
Sorun Çözme
Sorumluluk
İnsanları sevme
Vizyon
Gene bu konferansta Demirel'den bir başka öykü...
Dönemin Sovyetler Birliği lideri Kruşçev, kürsüde, Stalin'i yerden yere vurmaktadır. O sırada... Görevlilerden biri, kürsüye bir kağıt getirir, bırakır. Kruşçev, kağıttaki notu salondakilere okur.
"Stalin, bütün bu kötülükleri yaparken, siz nerelerdeydiniz?"
Kruşçev salona seslenir: "Bu kağıdı bana kim gönderdiyse ayağa kalksın" Kimse kalkmaz.
Bunun üzerine Kruşçev şöyle der:
"Kağıda bu notu yazan şahıs; Siz şu anda neredeyseniz, ben de oradaydım."
Bu da hayatın bir başka gerçeği.
Süleyman Demirel, tarih içinde liderlik kurumunu anlatırken bir ara sözü, 1215'te İngiliz Kralı Yurtsuz John tarafından yayımlanan ünlü Magna Carta fermanına getirdi... Ve bakın ne dedi:
- Magna Carta, çağdaş dünyanın "bütçe hakkı"nı güvence altına alan ilk metinlerdendir. Magna Carta süreci, halkın hükümdara vergi vermek istememesiyle başlar. Daha doğrusu, Magna Carta fermanı, halkın hükümdara "Sana vergi veririm ama bunu nerede kullandığını bana söyle!" demesiyle ortaya çıkmıştır. Magna Carta, vatandaşın hükümdara vergisinin hesabını sorma hakkıdır...
Demirel Magna Carta'dan 800 yıl sonra...
Vatandaşın iktidara vergisinin hesabını soramadığı, o yüzden bankaların ve Hazine'nin tam gaz yağmalandığı bir ülkede konuşmaktaydı... Rahattı...
Atatürk'ün liderliğin üstünde kahramanlık vasıflarına sahip olduğunu kaydeden Demirel, şöyle devam etti: ‘‘Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktığında elinde hiçbir şey yoktu. Ne topu, ne tüfeği, ne parası, ne de adamı vardı. Sadece iki şeyi vardı. Bir millete olan inancı, iki kendi kafasına koyduğu proje ve kendine olan inancı. Millete ve kendi davasına inancını birleştirerek hem Kurtuluş Savaşı'nı kazandı, hem de Türkiye Cumhuriyeti'ni kurdu. İşte bu yüzden Atatürk çağımızın en önemli kahramanlarındandır.’’
Liderlik konusunda inancın ve başkalarını bu inancın peşinden sürüklemenin önemine dikkat çeken Demirel, kendi yaşamından örnekler verdi. Aktif politik yaşamının 40 yıl olduğunu kaydeden Demirel, bu politik yaşamı sırasında 10 yıl siyaset dışı tutulduğunu, 2.5 darbe gördüğünü 6 defa hükümetten gidip 7 defa hükümet kurduğunu, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yaptığını ve bu görevlerin hepsini başarıyla yerine getirdiğini söyledi. Kendi hikayesini ise "yapmayı severim ve bugüne kadar hep zengin Türkiye hayali kurdum" şeklinde özetlemiştir.
Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, son altı aydır geçmişin muhasebesini yapmak ve geleceği bakmakla meşgul olduğunu söyledi.
Demirel, "Kitleleri özlerim onların da beni özlediği kanaatindeyim" dedi. 'Halkı seveni, halk sever' ifadesini kullanan Demirel, "Hayat hakkı mücadele gücü kadardır. Dava sağlam, hedef doğru, irade sağlam olmak gerek" diye konuştu.
Attığı her adımı başarıya ulaştırdığını savunan Demirel, siyasi hayatında herkes için alınacak ibretler olduğunu da belirterek, şöyle devam etti: "Meşru bir mücadele, meşru yollardan giderek yapılırsa çok kere başarıya ulaşır. Siyaset acımasızdır. Bir maratondur, çok çabuk tüketir. Sabır ister, metanet ister. Olayların altında kalmamayı gerektirir. Tükenmemek ister. Bunu başarabileceklerin yolu açık olsun."
Birer yumurtası olan iki kişi birbirlerine yumurtalarını verseler, sonuçta gene birer yumurtaları olur. Birer bilgileri olan iki kişi birbirlerine bilgilerini verseler sonuçta her ikisinin de ikişer bilgisi olur. Bilgi paylaşıldıkça büyür.
Sheaksper'e göre; Zaman
Dostlukların,
Şöhretin,
Olayların katilidir.
Eğer yelkenleriniz yoksa rüzgar sizi bir yere götürmez. Mevlana
Nasrettin Hoca evinde uyuyor. Evin alt katındaki ahırdan öküzler gece yarısı çalınıyor. Komşular, "Hoca bu kadar derin uyunur mu? Hiç duymadın mı ? Hırsızın gelip öküzleri" çaldığını derler. Hoca da onlara "Ben derin uyudum diye kabahat sadece benim mi ? Bunda çalanın Hiç suçu yok mu ?" der
Süleyman Demirel'den özlü sözler
Eğer hedefiniz doğru, davanız ve iradeniz sağlamsa neticeye varırsınız. Kişinin kendini lider görmesi yetmez. Olaylar ve şartlar kişiyi sınavdan geçirecektir. Bu sınav istediğiniz zaman istediğiniz şartlarla gelmez. Kişi bu sınavdan başarıyla geçerse liderliğe geçer.
Ben liderim diyene ne yaptın sorusunu yapıştırırlar. Gürül gürül ben şunu yaptım diyebilmelidir. Siyasette gelecek arayanlara 50 sene bu işin içinde olan birisinden ufak bir tecrübe.
Mücadeleye giren kişi kendisinde dağları devirecek gücü görmedikçe neticeye varamaz, hiç yola çıkmasın.
Comments