Yürekli Eğitim ve Danışmanlık tarafından 14-15 Kasım 2000 tarihlerinde düzenlenen
GERARD HOULLIER - Liverpool Teknik Direktörü
Fransa'ya 1998 Dünya Kupası'nı kazandıran Teknik Direktör Gerard Houllier, liderlikte otoriter yaklaşımın artık demode olduğunu belirterek, ‘‘Hırsızlar nasıl bankayı soymadan önce ayrıntıları planlıyorsa, siz de lider olarak önceden ayrıntıları planlamalı ve oyuncularınıza bu ayrıntıları açıklamalısınız’’ dedi.
Yürekli Eğitim ve Danışmanlık tarafından düzenlenen Liderlik 2000 Konferansı'nın son gününde konuşan Houllier, iş dünyası ve spor dünyası arasındaki benzerliklere dikkat çekerek, başarı için motivasyonun önemini vurguladı. Herkesin hayatında insanı devamlı demoralize eden birileri olduğunu söyleyen Houllier, ‘‘Gıcık adamlar vardır böyle. Devamlı kıllık yaparlar. Ama ne olursa olsun siz oyuncularınızı motive etmelisiniz’’ dedi. Bir liderin ‘‘insani özelliklere’’ sahip olması gerektiğini, elemanlarını samimi bir şekilde dinlemesi gerektiğini söyleyen Houllier, ‘‘Ama konuşurken sözcüklerinizi doğru seçin. Açık ve net olun’’ tavsiyesinde bulundu.
Konuşmasında iyi bir yöneticinin futbolcularını ya da oyuncularını takip etmesi gerektiğini belirten Houllier, iyi takip konusunda şu örneği verdi:
‘‘Mesela bir futbolcum vardı. Sürekli karısının şikayetlerine maruz kalıyordu. Karısı onun eksik, yanlış, beceriksiz birisi olduğunu söylüyor, bu da onu olumsuz etkiliyordu. Ben gittim karısınla konuştum ve sorunu çözdüm. Hem futbolcumu kazandım, hem de evliliklerini kurtardım.’’
Gerard Houllier, otoriter yaklaşımın artık demode olduğunu belirterek, "Hırsızlar nasıl bankayı soymadan önce ayrıntıları planlıyorsa, siz de lider olarak önceden ayrıntıları planlamalı ve oyuncularınıza bu ayrıntıları açıklamalısınız" dedi. Halen Liverpool Futbol Kulübü'nde yönetici olarak görev yapan Houllier, Liderlik 2000 Konferansı'nda yaptığı konuşmada, spor dünyası ile iş dünyası arasında benzerlikler bulunduğunu söyledi.
Oyuncuların Özellikleri
Sinirli ya da güçlü
Bireysel ve egoist
Güçlü karakterli
Rekabetçi ve takım adamları
Neden daha iyi bir yönetimi istiyoruz? I. Ekspertiz Profesyonel Ustalık
Uzman
Bir alan adamı
Bir futbol uzmanı
Sabit gelişme Coach’luk yapabilecek bir adam Ulaşılabilir bir adam II. Kişilik 1. Çevre-Liderlik 2. “Sürekli Formül” : Takım ruhu 3. Dinle 4. Yenilik-canlandırma-Tahmin 5. Kendine taahhüt ve açık tavır 6. Bir örnek ver 7. Oyunun belirsizliğini çıkart 8. Savaş ve kazanan 9. Mükemmeliyetçi biri 10. Hedefler koy 11. Araçlara odaklan-sonuca değil 12. İnisiyatifleri cesaretlendir 13. İhtiras-şevk-kalp 14. Pozitif ol ve kaliteler üzerinde dur 15. İyi bir iletişimci 16. İşi ayıpla, yazarı değil 17. Dürüst ol ve cesaret göster 18. İştirak 19. Yenilgiyle nasıl başa çıkacağını bil. III. Strateji Birisi nereye ve nasıl gideceğine karar vermediği zaman oraya ulaşmak için küçük bir şansı vardır
COACH YÖNETİCİ
Ulaşılacak Amaçlar
Stratejiye sahip olmak
taktisyen olmak
Nasıl motive olmalıyız? Kendimize güvenimizi ve inisiyatifimizi nasıl koruruz?
İnsanları daha fazla çaba sarf etmeleri için nasıl cesaretlendirmemiz gerekir?
Motivasyon, güven bir sonuçtur
..........bir sonuç,
..........bir konuşma değil!
Sen kimsin, ne yapıyor ve ne söylüyorsun.....
Kendine iyi bak
"Kendi kendine yönetim”-eğlenceli, neşeli ol
Disiplin ve Hayal gücü
Comments