top of page

İletişim ve Müdahale Stratejisi

Yazarın fotoğrafı: Eray BecerenEray Beceren

Güncelleme tarihi: 16 Kas 2024


Bir önceki “Yumuşatılmış Anlatım” başlıklı paylaşımımda konu ile ilgili Türk pilotlarımızın görüşlerini de paylaşmıştım. Bu görüşlerden biri şöyleydi; “Stages of assertiveness”e (ask, suggest, direct, take over) henüz başlanmamış, ciddi bir tehdit de henüz yoksa problemi belirtip (100 mil ötedeki fırtına) karşı tarafa bununla ilgili değerlendirme yapması için fırsat tanırken ayni zamanda “chain of command” de uygulanmış olur.


Bu konuyu bir sohbetimiz esnasında B777 Pilotu Cemal Türkoğlu ile konuşmuştuk. Onun destekleri ile konuyu toparlayıp paylaşmak isterim.


Öncelikle o yazıdaki durumu kısaca hatırlatmak isterim. Çalışmanın bir aşamasında ABD üç büyük havayolu şirketinden 157 pilota şu senaryo verildi ve böyle bir durumda nasıl tepki verecekleri soruldu: Meteoroloji radarında 100 mil ilerideki bir bölgede şiddetli yağış olduğunu fark ediyorsunuz. Bölgenizde gök gürültülü ve sağanak yağışlı fırtına rapor edilmiş ve hafif türbülans hissediliyor olmasına karşın kaptan normal hızında mevcut rotasını koruyor. Uçağınızın bu bölgeye girmeyeceğinden emin olmak istiyorsunuz.

Soru: “Bu durumda pilota ne dersiniz?”


Bu tür durumlarda uygulanması önerilen yöntem “Communication and Intervention Strategy” önerilir. İletişim ve müdahale stratejisi diyebiliriz. Bu strateji, uçuş sürecinde herhangi bir zamanda, uçağın o anki ya da gelecekteki durumu ile ilgili endişelerini açıkça ifade etmek için tetikleyici bir ifade şekli olarak kullanılabilir. Kısaca 4 aşamadan oluşur. (Ask Why, Suggest How, Direct What, Take Over)

* Nedenini Sor: “Kaçınma için düşüncen nedir?

* Nasıl Olacağını Öner:Cb den ve türbülanstan kaçınmak için 30 mil right of track alsak uygun gibi duruyor. Siz ne düşünüyorsunuz?”

* Doğrudan Ne Yapılacağı: “Sizden bir cevap ve tepki görmediğim icin 30 mil right of track talep ediyorum.”

* Görevi Devral: “Kontrol bende” diyerek manevranın gerçekleştirilmesi.

Kontrolü alma sonrasında kaptanın durumsal farkındalık kaybı, startle effect yaşamış olabileceği düşünülerek süreç yönetilmelidir. Devamında konu ile ilgili açıklama yapmak yararlı olacaktır.


“Kitaba göre 20 mil den daha fazla bu tarz bulut formasyonlarına yaklaşılmaması gerekiyor. Tepki vermediğiniz için kontrol bende, cpdlc, he veya vhf ten 30 mil right of track talep edilir ve uygulanır.”


Konuya Yumuşatılmış Anlatımdan başladık devamında assertive iletişime doğru ilerleyeceğiz.

Emniyetli uçuşlar..

20 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page